Mikä on Kajo?

Me suomalaiset olemme mökkikansaa. Korona-aika oli ajanjakso, joka muutti maailmaa todella paljon etätyön suhteen, yleistäen sitä. Tämä taas vaikutti siihen, että suomalaiset entistä enemmän halusivat mökeille ja mahdollisuuden tehdä töitä myös sieltä käsin. Nykypäivän mökki ei kuitenkaan tarkoita sellaista mökkiä, jollainen mielikuva varmasti monelle nousee ensimmäisenä mieleen. Moderni versio mökistä on enemmänkin kakkoskoti ja ehkä mökki sanalle nykyaikaisempi nimi onkin huvila tai vapaa-ajan asunto. 

En tiedä miten paljon mökkihaaveet liittyvät vanhenemiseen, tai onko olemassa mitään tilastoja siitä, minkä ikäisenä ihminen haluaa oman kesämökin. Täytyy kuitenkin myöntää, että mökkihaaveita on itsellekin tullut ja oikeastaan tätä kirjoitettaessa osa niistä on jo toteutettukin. Kun on tällainen sydäntä lähellä oleva asia, niin minulle on luontaista lähteä kehittämään sitä pidemmälle ja pyrkiä auttamaan myös muita heidän mökkihaaveidensa toteuttamisessa. Siksi Kajo Yhtiöt on perustettu.

Me KAJOLLA haluamme tehdä sekä vapaa-ajan asunnon että omakotitalon rakennuttamisprosessista helpon ja mukavan asiakkaallemme. Prosessinahan se kiteytetysti menee niin, että kun rakennuspaikka on olemassa, suunnitellaan kyseiselle paikalle sopiva sekä asiakkaan toiveet täyttävä rakennus. Keskustellaan suunnittelun ohessa paikallisen kunnan tai kaupungin viranomaisen kanssa rakentamista ohjaavat kaavamääräykset ja ohjeet yhteisesti läpi. Sen jälkeen lasketaan tarkka hinta rakennuksen materiaaleista sekä pyydetään tarjoukset yhteistyöyrityksiltämme niin, että saadaan hankkeelle valmiiksi rakennettuna hinta. Rakentamisvaiheessa kohde toteutetaan laadukkaasti ja sellaiseksi kuin se on suunniteltukin. 

No toki tämä oli hyvin lyhyeen tiivistetty kuvaus prosessista, mutta punaisena lankana tässä on meidän halu osaltamme olla poistamassa sitä ongelmaa, mihin aika usein suomalaisessa pientalorakentamisessa törmätään. Eli siihen että arkkitehti on suunnittelut jotakin, mutta talofirman tarjous/toteutus ei kohtaa sen kanssa. Toki toinen vaihtoehto on, että ongelma ilmenee, kun ei palkata arkkitehtisuunnittelijaa talolle vaan poimitaan jostain talokirjasta tontille talo, joka ei siihen luontevasti istu. Talofirma tällaisen mielellään myy, koska mitä sillä on väliä, sopiiko talo tontille, kunhan vain asiakas ostaa ja firma saa rahat. Pientalo ja vapaa-ajan asunto ovat kuitenkin monille elämän suurimpia sijoituksia, suunnittelu on erittäin tärkeä osa hanketta mutta usein se, jolle annetaan vähiten painoarvoa. Hyvällä suunnittelulla kuitenkin säästetään sekä aikaa että rahaa toteutusvaiheessa.

Toisekseen haluamme olla edistämässä/muuttamassa rakennusalan palvelun tasoa. Ei varmaan ole mikään harvinainen tilanne, että rakennustöitä (tai miksei myös remontointia) teettänyt miettii, että ”tämän verran sen piti maksaa, mutta näin paljon se nyt tuli maksamaan”. Rakennusalaa vaivaa epäselvä asioista sopiminen. Eipä toisaalta ihme, että kaikki eivät välttämättä pelon tai muilta kuultujen huonojen kokemuksien perusteella uskalla lähteä rakennuttamaan, vaikka olisi se unelma omasta omakotitalosta tai vapaa-ajan asunnosta. 

Mistä sitten nimi KAJO? Se tuli kerran ollessani käymässä Lapissa. Oli syyskuun alku ja ilta-auringon kajo värjäsi Levitunturin takaa taivasta. Samalla kun räpsin kännykällä kuvia kauniista valoilmiöstä, niin keksin – ”kajo”, siinähän se on. 

Onhan se mökkeilyyn muutenkin liittyvä ilmiö, jos ajatellaan Suomen kesää. Onko juuri mitään hienompaa kuin Suomen kesä, kesämökki ja auringonlasku. Ne hetket auringon noustessa tai laskiessa, kun taianomainen kajo värjää taivaan kauniisti. 

-Henri, Kajo Yhtiöt Oy

Share the Post: